8 Şubat 2011 Salı

Derya Önder'in poetikharsla imtihanı

- kitap-lık niye bu kadar hevesli?
- şu da var, kitap-lığın tarihi de ikiye ayrılır: EB'den önce EB'den sonra. EB zamanında o kapıdan giremeyenlerin oyun alanı şimdi
Yukarıdaki cümleler Derya Önder’e ait. Twitter’da arzıendam edenlerden o da.
Onluk sistemde dört buçuktan beş alarak geçmiş bu sınavı Derya Önder. Serkan Işın adına oldukça üzücü bir durum aslında. Hayriye Ünal, Derya Önder gibi isimlerin yaptıkları işler hakkında yazacakları üç beş kelama kalmak, durumun fenalığı açısından çok belirleyici. Akasya Telaşı (2008) hakkında mesela Serkan Işın’ın ne düşündüğünü çok merak ediyorum. Toplumcu lirik imgeli konvansiyonel şiir? Aynı şekilde Derya Önder’in b0nus’un ykyden çıkmasıyla ilgili ne düşündüğünü de. Geçelim. Bu tip ittifaklardan bir şey çıkmayacağını en iyi Serkan Işın bilir.
Gelelim Derya Önder’in kitap-lık ve heves konusundaki karın ağrısına. Ötekisiz, sanat cephesi, poetikhars, kuzey yıldızı gibi, birbiriyle alakası olmayan yerlerden çıkan birinin “sorgulama” işine girmesi tuhaf. Paşa gönlü görselcilere meylederse onlarla, imgecilere meylederse onlarla… Paşa gönlü bilir elbette ama… Hem bu kadar “geniş” olacaksın hem de heves şairlerinin kitap-lıkta olmasından rahatsız olacaksın. Çok şükür bir ayda 4 etkinliğe katılmadık. Ama madem gündemin nabzına göre saf belirlemeyi bilen bir arkadaş bu Derya Önder, bilecek kadar uyanık yani, yayımlanan şiirlerin içeriğine de şöyle bir baksaydı.